VildkatterAfrikansk vildkatt (Felis silvestris lybica) är en underart till vildkatten i familjen kattdjur, som hör hemma i Afrika, Västasien och på några medelhavsöar.
Med största sannolikhet är det falbkatten som är alla tamkatters anfader.
Falbkatten liknar i utseende och form mycket en tamkatt. Den har en sandartad pälsfärg och är slank. Kroppens längd ligger vid omkring 50 centimeter och svanslängden vid 25 centimeter. Denna katt väger vanligtvis 5 till 6 kilo men enskilda exemplar är upp till 8 kilo tung. I motsats till den europeiska vildkatten är svansens ände spetsigare.

Europeisk vildkatt (Felis silvestris silvestris) är en underart till vildkatten som förekommer i stora delar av Europa. Vildkatter på Sicilien och Sardinien tillhör en annan underart som kallas falbkatt.
Denna katt är vanligtvis tyngre och tjockare än tamkatten. Vuxna djur är omkring 120 cm långa och cirka 8 kg tunga. Den jämförelsevis korta och tjocka svansen har vid änden, som inte är spetsig, tre typiska mörka ringar. Ögonen ligger långt ifrån varandra. På tassarna finns små svarta fläckar. Pälsen på extremiteternas insida är rödaktig. Annars är pälsen inte särskilt kontrastrik.

wildcat