Syrener och Tulpaner

Syrener

De vanliga bondsyrenerna hör till nostalgi-växterna som många har ett särskilt förhållande till genom mormors syrenberså där barndomens saftkalas hölls och genom alla buketter vid skolavslutningen som gavs till fröken. Så är månadsskiftet maj-juni också "syrenernas tid"!

Syrener har funnits i odling mycket länge i vårt land. När man tittar runt vid gamla torpställen så hittar man ofta väldiga buskage med syrener, som genom rotskott har invaderat halva gårdsplanen.

Det här med rotskott är en sak som man måste tänka på om man vill ha en syrenhäck eller -berså i en mindre trädgård. Man måste vara beredd att hålla efter rotskotten, som skärs bort intill stammen eller grävs upp. Annars är rotsystemet ganska kompakt så det är tämligen lätt att flytta syrener till en mer lämplig plats om de skulle ha hamnat fel. Förökas lättast m h a välrotade rotskott, rena arter kan även frösås.

Syrener kan planteras i de flesta trädgårdsjordar som inte är extrema på något sätt. Den trivs dock bäst om jorden är närings- och humusrik och gärna något lerhaltig. Soligt läge ger rikast blomning men även halvskugga fungerar.

De vissnade blomklasarna skärs bort direkt efter blomningen, för om de tillåts bilda frö, stjäl de kraft från nästa års blomning. Under vintern gallras rotskott och svaga och skadade skott ut. Har man äldre, dåligt skötta buskar, skall man glesa ut dem successivt under några år genom att skära bort de äldsta och risigaste grenarna först, nästa år tar man några till och tillåter några nya rotskott att växa upp istället. Man fortsätter så tills man har förnyat busken. Om man istället mejar ner hela busken på en gång, resulterar det i en mycket kraftig rotskottbildning som ändå måste glesas och man får vänta längre på blomningen.

Text: Sylvia Svensson
Källa: http://www.odla.nu/artiklar/syrener.shtml


Tulpaner

Mitt i mörkaste januari kommer dom! De efterlängtade första vårtecknen - TULPANERNA! Härligt färgsprakande möts vi av de första vårtecknen som hjälper oss att uthärda den kallaste årstiden. Tulpanen är Sveriges mest populära blomma med en klar förstaplats som den haft under många år.

Tulpaner har länge varit vår mest populära snittblomma. I slutet av 60-talet började tulpaner säljas i buntar i livsmedelsbutikerna. Det blev starten på en tulpanförsäljning som per capita till och med slår tulpanlandet Holland. Det är svårt att få ett entydigt svar på varför just tulpanerna blivit så enormt populära. Kanske beror det på den långa, mörka årstiden vi har i Norden. Kanske kan det vara den mångfald av färger och även former som tulpanerna bjuder på. Kanske beror det på lättillgängligheten. Tulpaner säljs på många olika platser, i blomsteraffären, i mataffären, på bensinmacken och på torget. Man kan helt enkelt inte missa dem!

En miljon om dagen

Vi köper 1 miljon tulpaner om dagen under perioden januari- påsk. De flesta av dessa tulpaner drivs också fram i Sverige. Lökarna kommer från Holland i augusti-september. De planteras i särskilda löklådor, placeras i en lökkyl för att vila där tills det är dags att driva dem i växthusen från januari månad. I Sverige finns det ca 250 odlare som producerar 120 miljoner tulpaner under vårvintern.

Sortimentet varierar under säsong. En del sorter är bäst i jan.-febr. medan andra är som vackrast i mars-april. Det finns ca 6000 olika tulpaner registrerade. Registreringen är en seriös historia som sker via den Kungliga Lökodlarorganisationen i Holland. Ofta döps tulpaner efter kända personer. Flera svenskar har fått tulpaner uppkallade efter sig, t.ex. Abba dubbel röd, Princess Victoria röd-vit och Ingmar Stenmark rosaröd.

Källa: http://www.odla.nu/artiklar/tulpaner.shtml